Pomorskie i Polska. Szwedzi wymyślili pielęgnowanie tradycji kulinarnych, ale w naszym kraju jest największe tym zainteresowanie.  Na 45 regionów zaangażowanych w to w Europie, idea Culinary Heritage krzewiona jest aż w 10 polskich regionach.

Na zdjęciu: Zwieńczenie wręczenia certyfikatów nowym członkom Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w Pomorskiem. Fot. Kazimierz Netka.

Pomorskie staje się europejską potęgą w troszczeniu się o regionalne przysmaki.

Kultura kulinarna pielęgnowana jest w najatrakcyjniejszych zakątkach województwa.

Powiększa się liczba osób i podmiotów gospodarczych z terenu województwa pomorskiego, uczestniczących w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. We wtorek, 13 lutego, to gremium „wzrosło” o kolejne 10 podmiotów: restauracji, hoteli, producentów żywności (np. właściciele pasiek, ogrodnictw, browarów, piekarni). Do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego należą podmioty z małych miejscowości, ale również z dużych, np. z Gdańska, Gdyni, Kościerzyny, Malborka, Pruszcza Gdańskiego. Obecnie, lista członków organizacji: Sieć Dziedzictwo Kulinarne – Pomorskie liczy około pół setki.

 

Fot. Kazimierz Netka

O historii powstania tej niezwykłej wspólnoty ludzi troszczących się o to, by unikatowe produkty nie zniknęły z jadłospisów, nie zostały wyparte przez importowane jedzenie, opowiedzieli podczas potkania 13 lutego Krzysztof Pałkowski – zastępca dyrektora Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego i Małgorzata Polak – z tegoż Departamentu.

 

Fot. Kazimierz Netka

O nadanie certyfikatu „Dziedzictwo Kulinarne – Pomorskie” mogą starać się osoby fizyczne i osoby prawne: producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne lub hotelarskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Kandydaci powinni działać w województwie pomorskim, przestrzegać obowiązujących przepisów prawnych oraz współpracować z innymi członkami Sieci.

Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców w produkcji żywności i potraw, kultywowanie tradycji kulinarnych, promocja kulinarnego dziedzictwa regionu.

Kto z tego ma korzyści? Oczywiście, właściciele. Ponadto: turyści, bo certyfikowane jadło- i najpojodajnie gwarantują dostęp do prawdziwej lokalnej i tradycyjnej żywności wysokiej jakości, którą zapewnia Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

 

Źródło mapy: www.culinary-heritage.com „Twój przewodnik po regionalnej żywności i tradycjach kulinarnych”.

Pomysł utworzenia takiej sieci zrodził się w Szwecji. Do sieci należy 45 regionów europejskich, w tym 10 polskich: Warmia, Mazury i Powiśle; Kujawy i Pomorze; Mazowsze; Opolszczyzna; Pomorze Zachodnie; Wielkopolska; Świętokrzyskie; Dolny Śląsk; Małopolska; Pomorskie – które funkcjonuje w ramach Sieci od 29 października 2008 roku, jednocząc producentów, przetwórców i restauratorów żywności regionalnej.

 

Fot. Kazimierz Netka

Używanie logo Sieci ułatwia konsumentom znalezienie restauracji i sklepów, oferujących dania oraz produkty, jednocześnie podtrzymując lokalne zwyczaje, wzmacniają je poprzez unowocześnianie przepisów przy wykorzystaniu lokalnych surowców.

 

Fot. Kazimierz Netka

Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest symbolem wysokiej jakości tradycyjnej żywności lokalnej, który promuje nie tylko tradycje, ale także dziedzictwo kulturowe regionu. Znak „Dziedzictwo Kulinarne – Pomorskie” potwierdza, że żywność nim oznaczona ma najwyższą jakość i została przygotowana z surowców pozyskanych na Pomorzu, na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod. Więcej wiadomości znajduje się na stronie internetowej pomorskie.eu/dziedzictwo-kulinarne-pomorskie .

 

Fot. Kazimierz Netka

Podstawowa zasada, którą kierują się Szwedzi – twórcy projektu, to ścisły związek wyrobu z regionem. Produkty powinny również przyczynić się do jego pozytywnego wizerunku. Pomorskie posiada gospodarstwa rolne i agroturystyczne, w których stosuje się tradycyjne metody uprawy bez środków chemicznych – informuje Dorota Patzer – inspektor w Biurze Prasowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa pomorskiego.

 

Fot. Kazimierz Netka

Oto lista podmiotów, które 13 lutego 2018 roku otrzymały certyfikaty Dziedzictwa Kulinarnego: Fishparty Manufaktura Kazimiera Świątek, Niestkowo 14, 76-270 Ustka; Capuccino Cafe, aleja Niepodległości 899, 81-861 Sopot; Sopocki Młyn – restauracja, aleja Niepodległości 899, 81-861 Sopot; Gospodarstwo rolne Óma Mariusz Mierzejewski, ul. Zatokowa 17, 83-333 Chmielno; Zen-Jedz Zdrowo Zenon Szymański, Karwieńskie Błoto Pierwsze, ul. Słoneczna 11, 84-105 Karwia; Radostowskie Rarytasy, ul. Dworcowa 11, 83-120 Radostowo; Elżbieta i Ryszard Szczukowscy Gospodarstwo Rolne, ul. Pawlicka 3, Rakowiec, 82-500 Kwidzyn; Stary Browar Kościerzyna sp. z o.o., ul. Słodowa 3, 83-400 Kościerzyna; Zajazd Borowa Ciotka Kaszubska Bajka Maciej Gostomski, Skoczkowo 7, 83-424 Lipusz; Zajazd Ostoja, Małgorzata Lenio, Sporysz 8, 77-304 Rzeczenica. Źródło: https://pomorskie.eu .

 

Na zdjęciu, od lewej: Gabriela Firgon – właścicielka restauracji Karczma pod Wygodą w Suminie na Kociewiu: Krzysztof Trawicki – wicemarszałek województwa pomorskiego; Marzena Sobczak – dyrektor Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego. Fot. Kazimierz Netka

Wręczono także certyfikaty „starym” członkom Sieci, potwierdzające utrzymywanie przez nich standardów, wymaganych od członków Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Kazimierz Netka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *