Na zdjęciu: Zupa z Wietnamu. Fot. z Archiwum organizatorów Festiwalu.
Czy wiesz, jak przyrządza się zupę z jaskółczych gniazd i gdzie się ją podaje?
100 zup z różnych krajów ziemskiego globu zostanie ugotowanych w stolicy Polski. Podjęta będzie próba bicia rekordu Guinnessa na najdłuższy rysunek świata, tematem którego będzie oczywiście zupa. Organizatorzy przygotowują wybory Królowej Zup Polskich.
Fot. z Archiwum organizatorów Festiwalu.
Chcesz poznać smaki pierwszych dań oferowanych w różnych krajach na naszym globie? Dobra okazja sprawdzenia tego, nadarzy się podczas Festiwalu Zup Świata, który potrwa aż 10 dni – od 22 września do 1 października 2017 roku – na ulicy Krakowskie Przedmieście w Warszawie. Na to unikatowe wydarzenie, o charakterze edukacyjno – promocyjnym, mające na celu wspieranie zdrowego i aktywnego stylu życia, zapraszają: Konsorcjum Izb i Organizacji Gospodarczych, Stowarzyszenie Polskich Mediów, Warszawska Izba Gospodarcza, Travel Trends Group – TTG Wiadomości Gospodarcze.
Festiwal Zup Świata jest wydarzeniem o charakterze edukacyjno – promocyjnym; ma na celu wspieranie świadomego odżywiania, zdrowego i aktywnego stylu życia oraz promocję dorobku samorządu terytorialnego i lokalnych przedsiębiorców, zajmujących się produktem regionalnym – wynika z informacji, które przekazał nam red. Marek Traczyk – naczelny kuchmistrz Festiwalu Zup Świata, prezes Stowarzyszenia Polskich Mediów, członek zarządu Warszawskiej Izby Gospodarczej. – Podczas dni festiwalowych odbędą się degustacje, prezentacje, pokazy oraz wykłady ekspertów z wielu dziedzin, a sam Festiwal będzie realizowany w ramach projektu MIASTO ZDROWIA – leczenie przez jedzenie.
FESTIWAL ZUP ŚWIATA to wydarzenie wielokulturowe, będące znakomitą okazją do zwrócenia uwagi na troskę o zdrowie poprzez świadome odżywianie. Festiwal ma też służyć promocji polskich marek oraz integracji różnych społeczności. Organizatorzy spodziewają się co najmniej 50 tysięcy gości.
– Dotychczas zrealizowaliśmy wiele wydarzeń; między innymi Festiwale Chlebów Świata, Festiwal Owoców i Warzyw Świata, Festiwal Słoików Świata oraz Festiwal Słodyczy Świata, targi China Homelife Poland, Spotkania Mediów i Samorządu Gospodarczego, zagraniczne sesje dziennikarskie i inne – dodaje prezes Marek Traczyk. – Dzięki wieloletniemu doświadczeniu z całą pewnością możemy stwierdzić, że taki format organizacji imprez jest przyjmowany z entuzjazmem. Spełnia oczekiwania tysięcy odwiedzających, co pozwala nam mówić o sukcesie. Na ten sukces składają się: walor edukacyjny, promocja zdrowej i różnorodnej żywności z całego świata, prozdrowotny i kulturowy aspekt mądrego odżywiania się oraz motyw integracyjny dla odwiedzających festiwal z różnych zakątków Polski i świata. Formuła oddziaływania tego typu inicjatyw na młode pokolenie, na społeczeństwo, na współpracę i integrację jest ze wszech miar pożądana.
Gotuje się najsmaczniejszy event!
Fot. z Archiwum organizatorów Festiwalu.
– Na festiwalu zostanie zaprezentowanych ponad 100 rodzajów zup z różnych zakątków świata – informuje red. Katarzyna Kaczmarska – szefowa Public Relations Warszawskiej Izby Gospodarczej. – Oprócz tego, na odwiedzających czekać będą bezpłatne prezentacje i pokazy specjalistów, którzy o zupach wiedzą wszystko. Nie zabraknie wykładów i warsztatów na temat szeroko pojętych kulinariów, a także na temat zdrowia, ekologii i zdrowego odżywiania się, prowadzonych przez ekspertów i gospodarstwa ekologiczne. Organizatorzy podczas eventu pragną przede wszystkim promować zdrowy styl życia i świadomość żywieniową, w myśl zasady „jesteś tym co jesz”. Szacunek do tego, do dała nam natura, a co za tym idzie edukacja na temat niemarnowania żywności i edukacja ekologiczna to tematy przewodnie wydarzenia. Będzie też mnóstwo atrakcji dla dzieci i dorosłych; zabawy i konkursy z nagrodami, między innymi próba bicia rekordu Guinnessa na najdłuższy rysunek świata, tematem którego będzie oczywiście zupa. Organizatorzy przewidują wybranie Królowej Zup Polskich, na którą będzie można głosować podczas już wkrótce ogłoszonego plebiscytu.
(K.N.)