Fot. Kazimierz Netka
O jedzeniowej i leśnej kulturze świątecznej na Pomorzu
Tu jest las – informowały w sobotę, 21 grudnia 2019 roku, napisy przy ul. 3 Maja i Rogaczewskiego w Gdańsku, naprzeciwko Forum Gdańsk. W centrum stolicy województwa las? Chyba kiedyś tu rósł…
Kto pofatygował się za ogrodzenie, na którym wywieszono transparenty, mógł przekonać się, że las naprawdę tu jest, a przynajmniej wyraźnie go czuć. Poznawał to po zapachu. Równie intensywnego aromatu leśnego środowiska nieraz nawet w naturalnym lesie nie da się odczuć – takie można było odnieść wrażenie. Może dlatego, że kiermasz zorganizowano na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Gdańsku. Przygotowali to świąteczne wydarzenie pomorscy leśnicy oraz Kapituła Kulinarna Gdańskie Smaki.
O tym czego można spodziewać się na wspomnianym kiermaszu, informowała już wcześniej Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Gdańsku na swej stronie internetowej, a także Bogdan Kwapisiewicz – przewodniczący Kapituły Kulinarnej Gdańskie Smaki.
W artykule pt. „Przygotuj święta z leśnikami”, opublikowanym na stronie: http://www.gdansk.lasy.gov.pl/aktualnosci/-/asset_publisher/1M8a/content/przygotuj-swieta-z-lesnikami- jego autor, Jacek Leszewski z RDLP w Gdańsku, tak zachęcał do przybycia:
„21 grudnia, plac przy siedzibie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Gdańsku, ul. Rogaczewskiego 9/19 (na tyłach Forum Gdańsk, po drugiej stronie ulicy 3 Maja).
Na teren tego kiermaszu wygodnie dojedziesz, wjedziesz i zaparkujesz samochód co w okresie przedświątecznej gorączki jest zachętą nie bez znaczenia tym bardziej, że tam, oprócz tych wszystkich atrakcji przeniesionych z Targu Węglowego, o których mowa powyżej (stroiki, dziczyzna) znajdzie się punkt sprzedaży choinek świerkowych świeżo pozyskanych w lasach nadmorskiego Nadleśnictwa Choczewo i dostarczonych wprost z lasu do Gdańska.
W przestronnym kiermaszowym namiocie swoje pyszne domowe wyroby z tzw. darów lasu (grzyby, jagody, borówki, maliny) sprzedawać będą gospodynie z gminy Osieczna, która w ponad 75 procentach pokryta jest lasami obfitującymi w runo.
Odwiedzający nas goście będą mogli na miejscu posilić się pyszną gorącą zupą z grzybów i innymi daniami przygotowanym przez gospodynie z Osiecznej. Tych, którzy z braku czasu lub wiary we własne zdolności i umiejętności nie zdecydują się na samodzielne wykonanie świątecznego stroika będą mogli zakupić gotowe rękodzielnicze ozdoby wykonane m.in. z wikliny.
Na najmłodszych czekać będą doświadczeni leśnicy – edukatorzy zapewniając im znakomitą zabawę w licznych grach, konkursach i warsztatach plastycznych. Historię gdańskich wyrobów z piernika będzie można poznać dzięki wystawie przygotowanej przez Kapitułę Kulinarną Gdańskie Smaki”.
Postanowiliśmy zajrzeć na ten kiermasz. Przede wszystkim, można było kupić tam wspaniałe choinki. Przywieziono z Nadleśnictwa Choczewo – potwierdził Jerzy Fijas z RDLP w Gdańsku.
Do Gdańska na kiermasz dostarczono około 400 choinek. Kolejka po nie ustawiła się już przed godziną 9. Około godziny 12 już drzewek nie było. Nic dziwnego, że szybko zostały sprzedane, bo były bardzo świeże i piękne, a ścięte niedawno, bo w czwartek – powiedział nam Jacek Leszewski.
Kiermasz był tak wspaniały, że można go uznać za pierwszy dzień świąt, nie tylko dla dzieci, mimo że do Wigilii brakowało jeszcze parę dni.
Niezwykle atrakcyjnie było w namiocie z przysmakami i dokonaniami artystów. Kapituła Kulinarna Gdańskie Smaki przygotowała ekspozycje, przypominając, jak to w Gdańsku dawniej bywało, jeśli chodzi o świąteczną sztukę kulinarną.
O tych dziejach opowiadał Bogdan Kwapisiewicz – przewodniczący Kapituły Kulinarnej Gdańskie Smaki. Wiadomości o historii pierników uwidoczniono również na planszy.
W sam raz na ciężką zimę były informacje o tym jak dokarmiać ptaki. Plansze z tymi wiadomościami przygotowali leśnicy. Oni również zadbali o dostarczenie wiedzy o tym, jak dbać w domu o choinki.
Tekst i zdjęcia: Kazimierz Netka
Czytaj również na portalu: Pulsarowy.pl